måndag 6 juni 2016

🇸🇪6Juni, 2016 Sveriges nationaldag och Sveriges flaggans dag!🇸🇪






 Idag är det 6juni och Sveriges Nationaldag och Sveriges flaggans dag och jag och min son fyller år!:0) Vi tar en promenad för att se vad som händer på denna speciella dag och går förbi blandannat Stortorget och tittar på någon musikkår som spelar och så är det folkdans grupp som dansar. Fantastiskt skönt väder denna nationaldagsfirande och många flaggor syntes lite här och där


Jag och min son Viggo låg och väntade på morgonen och hörde hur resten av familjen hållde på och stökade i köket. 
Det har blivit en fin tradition att lotsas sova!:0)

Helt plötsligt öppnades dörren och in kom man med vackra inslagen paket och vacker sång och fin tårta. Jag kan bara säga att jag är stolt och glad att jag fyller år på Sveriges national dag och Sveriges flaggans dag. Jag och min son Viggo fick ett roligt kort som handlar om olika händelser och rolig information om 6Juni
Föra året men det är lika aktuellt varje år.







Föra året fick jag Ullf Lundell biljetter till Örebros slottsfestival och efteråt gick jag till hans hotell och väntade på honom och så kom han och jag tog en Selfi med honom och han såg ju knappast avslappnat ut på bilden. Det var roligt och se premiärkonserten och sedan den enda i Örebro som fick en Selfi med Ullf Lundll!:0)
Du kan titta på ett blogginlägg som jag gjorde om inledningskonserten och träffen med Ullf Lundell:
http://berntsolberg.blogspot.com/2015/06/sverige-premiar-for-ulf-lundell-i.html

"ÖPPNA LANDSKAP (Words & Music : Ulf Lundell) Jag trivs bäst i öppna landskap,nära havet vill jag bo, några månader om året, så att själen kan få ro. Jag trivs bäst i öppna landskap, där vindarna får fart. Där lärkorna slår högt i skyn, och sjunger underbart. Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört, och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört. Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo. Jag trivs bäst i fred och frihet, för både kropp och själ, ingen kommer in i min närhet, som stänger in och stjäl. Jag trivs bäst när dagen bräcker, och fälten fylls av ljus, när tuppar gal på avstånd, när det är långt till närmsta hus. Men ändå så pass nära, att en tyst och stilla natt, när man sitter under stjärnorna, kan höra festens skratt. Jag trivs bäst i fred och frihet, för både kropp och själ. Jag trivs bäst när havet svallar, och måsarna ger skri, när stranden fylls med snäckskal, med havsmusik uti. När det klara och det enkla, får råda som det vill, när ja, är ja, och nej, är nej,och tvivlet tiger still. Då binder jag en krans av löv, och lägger den runt närmaste sten, där runor ristats för vår skull, nån gång för länge sen. Jag trivs bäst när havet svallar, och måsarna ger skri."

Som sagt idag är det 6e Juni och för ett år sedan så var Sveriges kung i Örebro och inviger en utställning på Örebro länsmuseum om Örebro 750år jubileumet som firades föra året. Han var sedan till Stadsparken och höll tal på scenen och ska sedan till Stockholm och den traditionella 6juni firandet på Skansen. 

Fakta varför vi firar Svenska flaggans dag och Sveriges nationaldag den 6juni!

"Från 1916 har vi firat "Svenska Flaggans Dag" den 6 juni. Dagen har historisk förankring. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges konung och den 6 juni undertecknades 1809 års regeringsform, den som gav oss så många viktiga medborgerliga rättigheter: samvetsfrihet, tryckfrihet och säkerhet till person och egendom.

Första världskrigets isolering, parlamentarismens genombrott och många av våra livaktiga folkrörelser bidrog till flaggans popularitet. I hemmen togs bordsflaggor i bruk. Det blev vanligt med fasadflaggor. Flagglagen moderniserades 1982. Då fick också Svenska Flaggans Dag rang av nationaldag - den dag då vi hälsar nya medborgare välkomna och då vi hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick" (www.nationaldagen.se › sveriges

"Varför firas Sveriges nationaldag?
Vad handlar då vårt nationaldagsfirande den 6 juni om? Datumet har sin bakgrund i två var för sig mycket viktiga händelser i Sveriges historia:

Riksdagen valde Gustav Vasa – landets befriare från senmedeltidens union med Danmark (Kalmarunionen) – till Sveriges kung denna dag 1523. Därmed lades grunden till ett svenskt nationellt rike.
Sveriges konstitution (grundlag) – som gällde fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform – undertecknades denna dag 1809. I 1809 års regeringsform fastslogs våra medborgerliga rättigheter, bland annat religions- tryck- och yttrandefrihet.
Många svenskar flaggar
Den svenska nationalismen kring firandet av nationaldagen får kanske anses vara allmänt måttlig. Men få andra länder är å andra sidan så rikligt utrustade med flaggstänger som Sverige. Svenskar är därför duktiga på att flagga, även på andra allmänna flaggdagar som t.ex. midsommardagen."
(www.so-rummet.se › kategorier › nation..)

Jag var för några år sedan i Uppsala domkyrka där Gustav Vasa ligger begravd med sina fruar!
Foto: Bernt Solberg
Ovan Uppsala domkyrka.

Foto: Bernt Solberg
Bilden ovan Gustav Vasa bredvid sin fru.

Dom 5st tavelbilderna nedan fanns på kyrkväggen runt Gustav Vasa där han låg! Målningarna nedan föreställer i oordning hur hela Gustav Vasas liv såg ut!
Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg
Bilden ovan Gustav Vasa träffar dala kararlarna och informerar om danskarna som styr Sverige och hur man kan göra föra att störta den danska Kungen i Stockholm.
Otroligt intresant och gå omkring i denna enorma Uppsala domkyrka där den Heliga Birgitta finns som stoft och Karl Von Linne ligger begravd.

"Svenska flaggans historia
Den svenska flaggans utseende och funktion har varierat genom historien. Det var inte förrän strax efter unionsupplösningen 1905, som den svenska flaggan blev den nationalsymbol vi känner idag. Men den svenska flaggan har anor från Gustav Vasas regeringstid kring mitten av 1500-talet.

Det råder delade meningar om flaggans ursprung, men flaggmodellen tros – liksom de övriga nordiska ländernas flaggor – vara inspirerad av det danska rödvita korsbanéret, Dannebrogen.

Färgerna som ingår i den svenska flaggan är hämtade från lilla riksvapnet med sina tre gyllene kronor på blått fält. Emblemet med det lilla riksvapnet användes ofta som fälttecken för svensk trupp under 1400-talet, både till lands och till sjöss.

Den svenska flaggan användes förr i tiden först och främst av kungen och krigsmakten, särskilt flottan. Det finns bildbevis från 1620-talet att blågula korsflaggor användes på svenska örlogsskepp.

Sveriges nationalsång
Den svenska nationalsången ”Du gamla, du fria” är skriven av Richard Dybeck år 1844 och baseras på en gammal folkmelodi. Musikstycket har dock aldrig – genom politiska beslut – antagits officiellt som Sveriges nationalsång. Dess status som nationalsång vilar därför helt på traditionen. Men bruket av traditioner bottnar inte särskilt ofta i politiska beslut. ”Du gamla, du fria” kan därmed sägas vara vår folkvalda nationalsång och representerar idag Sverige vid både officiella statsbesök såväl som stora internationella idrottsevenemang."(www.so-rummet.se › kategorier › nation..)

Man får tycka vad man vill om Gustav Vasa men det var tur att han befriade Sverige från danskarna! Året 1520 hade danskarna tagit Stockholm slott i bisitning och hade inte Gustav Vasas "befrielsekrig" varit envis och inte fått med sig dalakarlarna och gjort uppror mot danskarna så hade Sverige idag varit danskt och då hade vi kanske inte firat den svenska nationaldagen utan danska.

🇸🇪Sveriges national sång🇸🇪
Du gamla, du fria 
1. Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna. 
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna. 

2. Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden. 
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden. 

3. Jag städs vill dig tjäna mitt älskade land,
din trohet till döden vill jag svära.
Din rätt, skall jag värna, med håg och med hand,
din fana, högt den bragderika bära. 
din fana, högt den bragderika bära. 




4. Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd,
för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej, mot allt i en värld
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden.  
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden.  


Foto: Bernt Solberg

Tack för att du tittar