onsdag 14 oktober 2015

Å-stadsloppet 10gången och 9året den 10.Oktober 2015

Jag har sprungit en del lopp genom åren t.ex:
-Stockholmmarathon 1993
-Stockholmmarathon 1994
(42195m)
-Lidingöloppet 1994
(3mil)
-Norasjön runt 
Halv marathon
-Örebro City marathon (tråkig målgång)
Halv marathon
-Broloppet 12juni 2000 
Halv marathon (80.000 som sprang loppet över Öresundsbron med start i Danmark och mål i Malmö i Sverige)
Men jag har aldrig sprungit Å-stadsloppet
Men jag har kommit på Å-stadsloppet!:0)

Historien om Å-stadsloppet!
Min son Christoffer var med i KFUM i friidrott och jag fick vara flagvakt i Vårruset och fick chansen och uppleva vilken organisation KFUM friidrott har som är med och anordnar det varje år i Örebro! Som sagt har jag sprungit en del lopp och fått sätt målgång på Stockholm marathon 2gånger och sätt Broloppet som EMAI var ansvarig för den 12juni 2000 med 80000 löpare med start några km in i Danmark och över Öresundsbron till Malmö i Sverige innan invigningen av bron. Otroligt häftig upplevelse!
Vilken organisation att arrangera ett sådant jätte lopp. Jag hade också sprungit Örebro City marathon och gick i mål och det var otroligt tråkig målgång inte som i Stockholm marathon där jag gick i mål och blev bjuden på saker och fick masage t.ex! 

När Örebro City marathon lades ner så kändes en tomhet varför det inte fanns ett springlopp i stan. Jag började fantisera att starten skulle vara i Stadsparken och sedan skulle man springa vid Svartån och springa hela ån bort till Karslund och sedan springa på andra sidan Svartån tillbaka till målet som skulle vara i Stadsparken! Tror att året var 2003 och KFUM Frididrott Örebro skulle åka till Växjö på studiebesök i Carolina Klyft hemma förening och jag fick följa med. Det var otroligt roligt och få träffa Växjös ordförande som visade oss runt i Tips hallen som var så otrolig smart hall där man hade rörliga väggar som delade både Melodifestival och andra arrangemang och man hade friidrott. Synd att inte Örebro åkte och tittade på ett sådan smart hall och fixade en sådan innan man byggde Conventum i Örebro.

På vägen med bussen tillbaka till Örebro stannade bussen för en kort fika paus och då tog jag modet till mig med och nervöst frågade jag vem som var ordförande KFUM friidrott och det Lennart Bjurström som jag gick fram till och hans fru var också med Annete Bjurström och presenterade ideen för!
Lennart tyckte idéen var jätte bra och sa: "Vi ska ha ett lopp i Örebro!" och det var också Lennart som kom på namnet när jag sa att jag ville ha ett lopp vid Svartån! "Det ska heta Å-stadsloppet!" (Lennart Bjurström, dåvarande Ordförande i KFUM friidrott).
Det är riktigt häftigt att vara en del i Å-stadsloppet och gå omkring för varje år och se hur loppet växer för varje år gör och tänk om jag inte hade kommit med det förslaget om att ha ett lopp bredvid ån så hade det kanske inte funnits något lopp i Örebro i KFUM,s regi bredvid Svartån som hade hetat Å-stadsloppet om jag inte hade gett förslag till Lennart Bjuström!:0) Sedan satt jag med i komiten och fick vara delaktig i planeringen av mål och start för loppet! För mig ska ett lopp vara en Stokholm marathon känsla för då kommer man tillbaka och springer!!


I årets Å-stadslopp så var jag flagvakt och sedan cyklade jag snabbt iväg till där jag för 7:e gången där jag har varit föråkare på 1milsloppet och där cyklar före den som leder 1milsloppet och i år så fick jag skynda mig och cykla på för den som leder loppet vann Å-stadsloppet med ungefär 32min - 33min! Vilket tempo. Årets tröjor var samma färg som första årets tröjor 2006 fast då var den inte lika mycket reklam som årets tröjor och då var dom mer mörkblåa än årets tröjor!
Alla högstadjeskolor var inbjuden att springa 5km loppet där det var gratis och springa för årskurs 7,8 och 9. Den skolan som hade mest elever som sprang var Guamelius skolan som hade 60elever med och sprang och dom vann en frilufsdag för det! 

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Nedan så gick det ut med reklam att det var 10året för Å-stadsloppet men det var fel för det 9året och 10gången loppet har varit! 2016 blir det 10året Å-stadsloppet har funnits.

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Nedan en bild på någon masage för löpparna som jag har hjälp till med och ringt och skaffat till Å-stadsloppet genom åren för att det ska finnas som en service till löpparna för har man sprungit och gått i mål så är det skönt att få masage för sina trötta ben!


Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

I årets Å-stadslopp var det 1600 som sprang!
Och 2016 är det 10året för 
Å-stadsloppet!
Hoppas att Å-stadsloppet finns kvar i all oändlighet.

Tack för att du tittar!:0)