onsdag 18 maj 2016

Lite blandade bilder från Örebro!:0)

Dom här veckorna som precis farit förbi så har vädret varit snöblandat regn, plusgrader, minusgrader precis som det är i resten av Sverige!
Här nedan kommer lite blandade bilder vad jag har gjort och sett under dom 2veckor som har gått i Örebro!:0)

Nedan på bilden en vacker äng när solen sken och var uppehåll. Och det är inte vilken blomma som helst som man ser utan Örebro nationalblomma Gullviva,       (Primula veris), som är Närke och Ålands Landskapsblomma



   Nedan på bilden en som tvättar fönster med en enorm lång fönster skrappa vid Krämmaren. Tur att dom han och putsa fönstrena för dagen efter så regnade det.

   
    På bilden nedan en fantastisk vacker   Björn med en unge vid Längbrotorg.
 
   Cyklar förbi på Drottninggatan där dom talar om att det snart är Marknadsafton som brukar ligga en torsdag i början av Juni då alla affärer har öppet längre och det är festligheter i Örebro.

Jag var och hade Hjärt och lugn räddning  i föra veckan, (HLR) så nu känner jag mig trygg hur man gör i en situation om någon ramlar ihop och får ett hjärtstopp. Fick också lära mig hur man använde en hjärtstartartare det skulle alla lära sig! 
30tryck x 2st inblås och så håller man på tills hjärtat startar.
Fick också lära mig vad jag ska göra om någon satt i halsen. Jag gjorde detta för 5år sedan och det var otroligt bra att ha fått repeterat detta och hoppas jag kan göra det vart annat år i alla fall!



    På bilden nedan om man går på vänster gata och man har gått från Järntorget och är på väg mot polishuset och går förbi Rosalis och tittar ner så ser man ett monumentbricka som ligger i gatan på Storgatan:"Frederna i Örebro 1812. Här låg det hus där fred slöts mellan Ryssland och Storbritannien 1812-07-12. Därmed skapades förutsättningar för att besegra Napoleon."
   Denna monument platta sattes ditt på 200års dagen
"Örebro jubilerade 200-årigt fredsavtal

I onsdags var det 200 år sedan fred slöts i Örebro mellan Sverige och Storbritannien. I ett av paralellkrigen var Arboga plats för svenska trupper och ryska krigsfångar.


RelaterFreden som slöts i Örebro den 18 juli 1812 var speciell av olika skäl.Dels så slöts två freder. En mellan Sverige och Storbritannien, men också en mellan Ryssland och Storbritannien.

Freden var speciell då kriget mellan 1810 och 1812 utspelade sig i det politiska. Enligt uppgifter ska inte ett enda skott ha avlossats under kriget.

Vi ska nu backa i tiden. Till ett krig som föregick det icke krigiska kriget mellan Sverige och Storbritannien.
I minnesboken Arboga Årsbok från 1983 skriver Hans Almgren om förhållandena i Arboga under kriget mot Ryssland 1808-1809 i artikeln ”Arboga i skuggan av krig och revolution 1808-1809”.
Sverige bedrev under dessa år tre krig. Ett mot Ryssland och ett mot Danmark, samtidigt som första Napoleonkriget pågick på kontinenten.

Almgren berättar i sin artikel att Arboga med dess centrala läge blev plats för svenska trupper. 
Under bara en vecka i mars 1808 tog Arboga emot mer än 
2 500 man. Armérna flyttade förvisso på sig relativt snart.
När kriget kom igång blev Arboga en av de platser där ryska krigsfångar hölls fast. Över 300 ryska krigsfångar fanns som mest i staden under 1809.
Dessa krigsfångar flyttades sedan vidare. Några skickades till exempel till Skåne för att bli arbetskraft medan andra användes för att utbyta svenska krigsfångar från Ryssland.
Freden mellan Ryssland och Sverige slöts i september 1809 i Fredrikshamn. Sverige fick överlämna Finland, Åland och delar av Norrland till Ryssland.
Första kriget mot Napoleon fick sitt slut i januari 1810 med fredsavtal i Paris.

Och det är nu vi börja närma oss anledningen till onsdagens firande i Örebro.
Sverige blev vid freden i Paris 1810 tvingat av Napoleons Frankrike att handelsbojkotta Storbritannien. 
Något som Sverige hade svårt att göra och smuggling mellan länderna skedde.
Till sist tröttnade Frankrike och tvingade Sverige att förklara Storbritannien krig.
Det gjorde Sverige. I två år var Sverige i officiellt krig mot Storbritannien. Freden de två länderna i mellan slöts i Örebro 1812 efter att Frankrike attackerat svenska Pommern.

Freden i Örebro var en vändpunkt i Europas krig. Strax efter freden där Storbritannien, Sverige och Ryssland enats påbörjades det sista kriget mot Napoleon.
Kriget 1812-1814 blev Napoleons sista innan han fängslades på ön Elba. Kriget blev också Sveriges sista. 
Så om två år firar Sverige 200 år utan krig. Det fredsfördraget skrevs under i Paris i maj 1814.

I onsdags höll landshövding Rose-Marie Frebran ett minnestal på Järntorget i Örebro, Hemvärnets musikkär spelade och en minnesplatta avtäcktes där ”Fredshuset” stod. En rysk professor höll även en föreläsning på Länsmuseet om freden i Örebro 1812."(www.na.se)






   Bilden nedan: 
   Rabarber paj med vaniljsås!

    Tack för att du tittar!:0)