torsdag 27 augusti 2015

Örebro Pride och Anna Örenius

Det är Pridefeber i Örebro och regnbågsflaggan vajar på alla stadens bussar och flaggan syns lite överallt i Örebro. Det är konstigt att tänka på en person och plötsligt ser man personen framför mig. Märkligt??

Är ute och cyklar och helt plötsligt så cyklar jag förbi en som jag har längtat efter och pratat med och det är: 
ANNA ÖRENIUS 

Anna Örenius har betyt mycket för Örebro Pride som hon kom på när 
Hon var Volontär och arbetade på Stockholm Pride där hon fick idén att man kunde ha en liknande festival fast Örebro. Glömmer aldrig första året när hon fick ihop Örebro Pride på rekord fart: Att få ihop sponsorer och. Mm är imponerande och det tyder på också med att Projekt ledaren Anna Örenius har haft duktiga människor runt sig som t.ex 
Mamma Britt Inger, Richard Vappelin m.f Kommunen och många Volontärer som jobbar med Örebro Pride.
Men Anna måste också ha ett otroligt duktig på att organisera och marknadsföra Örebro Pride på ett fantastiskt bra sätt: prata i radion och mm! 
Jag vill påstå att det är sådana personer som Anna Örenius gör en stad levande och rolig. Att göra det man tror på och köra stenhårt mot ett mål. Igentligen ska jag skriva projektledaren Anna Örenius för Örebro Pride. :0)

"- Genom att öka sin kunskap inom dehär frågorna tror jag att man kan rasera många fördomar, men det ansvaret ligger hos en själv och det arbete man behöver göra med sig själv, säger Anna Örenius.

Vill öka rättigheterna
Ett av syfterna med Pride är att ökarättigheterna för HBTQ-personer - alltså homo- och bisexuella, transexuella och queera. Men Pride är också till för hetrosexuella personer, såsom Anna å Brittinger, som båda vill vara delaktiga och som har och har haft vänner som är HBTQ. En av Brittingers vänner är inte längre i livet utan dog i aids för flera år sedan."                (
www.svt.se › nyheter › regionalt › orebro)

Oj jag har glömt och kammat håret rättat     till min lugg!:0)

Foto: Bernt Solberg

Nedan en bild på en plansch som sitter uppsatt lite överallt i stan som gör reklam för vilka artister som kommer att uppträda och hur tider ser ut på Örebro Pride! 


Foto: Bernt Solberg
Nedan en plansch om: "Örebro genom tiderna Stadsvandring i HBT (Homo,- bi- och transpersoners) värd)
Fredag 28aug kl17:00
Lördag 29aug kl13:00
Foto: Bernt Solberg

Bilden talar för sig själv!
Foto: Bernt Solberg
Nedan Stadsbussen i dom färgglada färgerna
Foto: Bernt Solberg

"Årets program

"Anna Örenius, grundare av Pridefestivalen i Örebro, berättar i Förmiddag i P4 Örebro om nyheter inför årets festival. Till skillnad från tidigare år kommer Örebro kommun att flagga med regnbågsflaggan. 

Anna Örenius berättade också om årets Pridebakelse i form av en cupcake och att Örebro kommun kommer att flagga med regnbågsflaggan under festivalen.

-- Vi har försökt i några år nu att få Örebro kommun att flagga med regnbågsflaggan på deras flaggstänger i stan för att verkligen visa att de stöttar oss, de ger ju oss bidrag. Men det har tidigare gått sådär. Nu fick vi veta att de kommer att flagga på Storbron i alla fall, säger Anna Örenius." (Sveriges P4, Radio Örebro, Publicerat onsdag 15 juli kl 11.19)


"Örebro Pride drar igång idag, ett Pride som arrangeras för fjärde gången i Örebro, och har lockat fler sponsorer än tidigare.

Projektledaren Anna Örenius känner sig lugn inför helgen och kvällens invigning.

– Det ska bli en trevlig helg och jag hoppas träffa många nya människor och ha roligt. Jag ser fram emot många intressanta diskussioner under kommande dagar, säger Anna Örenius som besökte Morgon i P4 Örebro tillsammans med sin son Jack på 8 månader.

Örebro Pride har fått fler sponsorer än tidigare, 130 stycken, och intresset för att medverka på olika sätt ökar hela tiden.

– Jag tror att det beror på att man känner till det mer och mer men också på att händelseutvecklingen i världen ser ut som den gör, säger Anna.

Om Pridetåget på lördag också drar större publik och fler i tåget återstår att se. Förra året gick 3500 i Pridetåget och 8000 var i publiken.

– Vi försöker att inte blir för besatta av besöksantalet utan varje person som kommer är viktig, säger Anna." (Sveriges P4, Radio Örebro, Publicerat 150827, Publicerat kl09.00)


"Fira Örebro Pride med Örebro stadsbibliotek

24 AUG |
I samband med Örebro Pride 27–30 augusti bjuder Örebro stadsbibliotek på regnbågssagostunder, lunchmusik, ett extra ”Äntligen fredag” med högläsning för vuxna, samt en föreläsning med guldbaggevinnaren och sommarprataren Saga Becker.

Läs mer om arrangemangen på bibliotek.orebro.selänk till annan webbplats"

"Örebro 750 år: Stadsvandring i HBT (Homo,- bi- och transpersoners) värld 5 september

Tid: Lördag 5 september 
13:00 - 14:30
Lokal/sal: Nicolai kyrka
Arrangemangsnr: 133199
Vad har hänt i Örebro, i Europa och i världen?
Samling 13.00 vid kyrkan, Storgatan 27.
Vandringen tolkas till svenskt teckenspråk. 
Guide: Jan-Eric Borneblad Norman.
Teckenspråkstolk: Tommy Krångh.

Föranmälan 070-601 87 93 eller
stadsvandring.hbt@750-2015.se"
(www.abf.se)

"Runt om i världen förföljs, trakasseras och diskrimineras människor enbart på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. Diskriminering leder till att homosexuella, bisexuella,  trans- och queer-personer (HBTQ) fängslas, torteras och mördas.

Amnesty anser att rätten att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet är en grundläggande mänsklig rättighet. Amnesty anser att de som fängslats enbart på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet eller för att ha försvarat sexuellt likaberättigande är samvetsfångar och kräver att de ska friges omedelbart och villkorslöst. Amnesty anser även att lagstiftning rörande sexuella brott ska vara lika oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

Här kan du läsa mer om kränkningar av hbt-rättigheter iEuropa och i övriga världen".                    (https://www.amnesty.se)

"Lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Diskriminering av människor på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter. 

Sverige har en pådrivande roll

Sverige verkar aktivt för att alla länder ska avkriminalisera sexuella kontakter mellan samtyckande vuxna personer av samma kön och att skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet införs. Bland annat lyfter Sverige fram situationen för hbt-personer i dialog med andra länder och inom ramen för den universella granskningen i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Sverige och EU agerar också genom uppvaktningar och offentliga uttalanden mot lagförslag som medför diskriminering av hbt-personer eller förföljelse av personer som försvarar de mänskliga rättigheterna med koppling till dessa frågor.

Hbt-frågor i Sverige
Arbetet med att säkerställa hbt-personers rättigheter i Sverige har skett, och sker, genom en rad olika insatser inom olika delar av samhället. Trots detta drabbas fortfarande hbt-personer av diskriminering och andra kränkningar i det svenska samhället. Detta är oacceptabelt och regeringen har därför intensifierat och stärkt arbetet för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Diskrimineringslagen
Den 1 januari 2009 trädde en ny diskrimineringslag i kraft i Sverige där de tidigare sju diskrimineringslagarna slogs samman till en lag. Till de redan befintliga diskrimineringsgrunderna, där sexuell läggning var en, lades också två nya - ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck.

Samtidigt slogs de tidigare fyra ombudsmannamyndigheterna, inklusive Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO), samman till en myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, som ska svara för tillsynen över att den nya lagen följs.

Genom den nya lagen infördes skydd mot diskriminering på samhällsområden där förbud mot diskriminering tidigare inte funnits i lag, nämligen offentlig anställning, värnplikt och civilplikt, all utbildningsverksamhet, allmän sammankomst och offentlig tillställning.

Hbt-frågor inom FN
FN:s konventioner om mänskliga rättigheter är grunden för nationellt och internationellt skydd för homo-, bisexuella eller transpersoners (hbt-personer) åtnjutande av de mänskliga rättigheterna.

Sexuell läggning anges inte uttryckligen som diskrimineringsgrund i artikel 26 i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har emellertid fastslagit att artikel 26 även omfattar homo- och bisexuella (t.ex. i fallet Toonen v. Australia). FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter framhöll under 2009 (i sin General Comment no. 20) att såväl sexuell läggning som könsidentitet omfattas av diskrimineringsskyddet i artikel 2 (2) i FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Sverige och övriga EU-stater strävar efter att dessa tolkningar successivt ska bli mer allmänt accepterade av alla världens stater, liksom att frågan om sexuell läggning och könsidentitet diskuteras i olika internationella sammanhang.

Det var en historisk framgång när FN:s råd för mänskliga rättigheter den 17 juni 2011 antog en resolution som betonar alla människors lika värde och rättigheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Resolutionen uttrycker även djup oro för det våld och den diskriminering som drabbar människor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet och begärde samtidigt en studie från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Studien publicerades den 15 december 2011 och visar att hbt-personer runt om i världen utsätts för grova hatbrott som dödsmisshandel och tortyr. I många länder är homosexualitet kriminaliserat och människor fängslas och diskrimineras i arbetslivet och inom utbildningssystemet. Högkommissarien för mänskliga rättigheter säger i rapporten att ”våldet som drabbar hbt-personer ofta är betydligt grövre och mer ondskefullt jämfört med andra typer av hatbrott” och att ”[d]et finns ett mönster av övergrepp av hbt-personers rättigheter som kräver en reaktion”. Rapporten diskuterades vid en paneldiskussion i MR-rådet i Geneve den 7 mars 2012.

Sverige har flera gånger även lagt fram en resolution om utomrättsliga avrättningar i FN. I resolutionen tas såväl sexuell läggning som könsidentitet upp."   (www.manskligarattigheter.se › lika-rattig)

 Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Tack för att du tittar!:0)