tisdag 3 mars 2015

Då är det vår i Örebro!:0)

Enligt Närkes ornitologiska förening så har Sångsvanar kommit till Tyslingen inte så långt från Örebro och det är ett säkert vår tecken!


"Sångsvanarna har anlänt till Tysslingen

Publicerat torsdag 19 februari kl 07:25 
De första svanarna har kommit till Tysslingen. Årets första sångsvanar har anlänt till Tysslingen. Det var på onsdagen som 12 sångsvanar observerades i Rånnesta som ligger i norra delen av Tysslingen."

(sverigesradio.se/sida/artikel.aspx)


"Utanför Örebro finns den äkta svansjön. Tusentals svanar har med våren kommit till Europas största svansjö Tysslingen. Men det är mer trumpetande sång än graciös dans som sångsvanarna bjuder på.

Ett vitt och skimmrande täcke av sångsvanar ligger längs vasskanten i Tysslingens norra bukt. Solen skiner men den isande vinden biter på förmiddagen. Det är en vacker vårdag, som ackompanjeras av en konstant och högljudd svansång. Som vackrast är det när en sångsvan får för sig att ta en flygtur över sjön och landar med sina utsträckta vita vingar i vattnet.

Sångsvanarna vid Tysslingen är måhända inte lika berömda som tranorna vid Hornborgasjön. Men svanarna kommer tidigare än tranorna till Sverige och är det största vårtecknet, åtminstone runt Örebro. Sångsvanarna kommer från Danmark, Tyskland och Holland och är på väg mot Finland och Ryssland för att häcka. Omkring 2.000 sångsvanar rastar för tillfället vid sjön.

- Jag räknar vita prickar, en och en. Jag börjar vid fem på morgonen när de sover. På dagen går det inte att räkna, säger Ola Åhlén, som kan vara världens enda professionella svanräknare.

Enligt Ola Åhlén kommer sångsvanarna för att Tysslingen är en säker rastplats med mat och öppet vatten på lagom avstånd från kontinenten. I år kom svanarna tidigt med det milda vårvädret. Toppen på 4.000 var redan i tisdags men förhoppningsvis finns det svanar kvar till slutet av mars. 

Uppemot 50.000 människor kommer till Tysslingen för att beskåda sångsvanarna. Här samlas amatörer och proffs, unga och gamla för att uppleva fågelliv på nära håll.

- Det är det största vårtecknet. Det är underbart och fantastiskt att se detta skådespel. Jag har kommit hit de senaste tio åren och intresset för fåglar avtar inte, säger 91-åriga örebroaren Elisabet Lundqvist, som givetvis är utrustad med kikare.

Pensionerade Olle Liljedahl tillhör kategorin proffs. Då har man tubkikare på stativ. Han har sett 365 fågelarter i Sverige och var chef för Ottenby fågelstation 1958. Nu arbetar han som volontär vid Tysslingen. 

- På morgonen kommer fågelskådarna innan jobbet. På vardagarna är det mest pensionärer. Och på helgerna kommer "vanliga" människor, säger Olle Liljedahl när något oväntat händer.

Plötsligt svävar ett tranpar in över sjön som för att påminna om vilken sjö som är Sveriges mest berömda fågelsjö. De landar på sitt karakteristiska sätt mot vinden och sätter ner sina långa smala ben. Men i den överväldigande mängden av vita sångsvanar försvinner de snabbt.