lördag 30 april 2016

Svampenmaran🍄 Världens knasigaste marathonlopp!!

Det är lördag den 30April och det är Valborgsmässoafton och Sveriges Kung fyller 70år. Jag har slutat jobba och klockan är över 10:00 och jag cyklar genom stan och cyklar förbi slottet och man kan förstå vad som är på gång när man tittar i Svartån att det har förberetts med en flotte med massor av kvistar och när kl21:00 samma dag så ska det bli majbrassa där pillbågsskyttar bar lämpliga lämpliga klädsel. Pillbågsskyttarna kommer att stjuta iväg brinnande pilar som träffar flotten som tar eld och börjar brinna tio skönsjungande studentsångare och så blir det vårtal av någon känd lokal förmåga och avslutningen som alltid fyrverkeri till Våraen av Vivaldis kända vackra toner! Otroligt vacker tradition för tusentals Örebroare som står runt och ser på arrangemanget. I flera år var det en fin tradition att man hade detta Valborgsmässofirande på SVT från Örebro! Denna detta firande i år fick jag stryka på grund av andra saker! 

Jag cyklar vidare mot Svampen där jag kommer att titta på Svampenmaran🍄 Eller Världens knasigaste marathonlopp!!
Där dom som fullföljer loppet ha sprungit 444vänster varv. Varför är man med på ett sådant lopp? Det kan ju vara olika anledningar och som berättade att det var ett perfekt tillfälle att träna.
 Hur gör man för att mentalt klara att springa 444varv? Man måste ha ett otroligt bra psyke eller är van att springa mycket.



Okej jag har nu kommit fram till Svampen där det inte syntes någon aktivitet alls utanför. Jag tittar upp mot Svampen och tycker att det ser ut som det rör på sig där uppe!? Jag kan ha fel?

Går in och tar hissen 52 meter upp och går ut från hissen och ser på avstånd att utanför glasdörren till altanen så ser jag folk som springer och förstår att då har jag kommit rätt och Svampenmaran är där!!


Tar en promenad ut på Altanen och ser massor av personer springa förbi. Det var inte så kallt och det blåste inte så mycket heller som det brukar göra. Bilden nedan: På avstånd så ser jag högst upp längst till vänster i bild är sjön Hjälmaren och så ser man USÖ-byggnaderna. Det verkade gå oerhört lätt och springa för löpparna. Men jag kan tänka mig att det går lite långsammare på slutet av maran. Tycker att man borde bli yr i huvudet och springa runt runt i 444 vänster varv?




Bilden nedan:
Nu ser jag spår att här har löparna suttit och lämnat kvar vatten flaskor och väskor och mm.





Går in igen och stannar och ser massor av saker ligga där. När jag tittar närmare så förstår jag när jag ser sakerna att det är priser som delas ut till dom som springer.

"Priser till alla: priskuvert med en smaklig överraskning, vattenminne och kompressionsstrumpor fås direkt i entrén. Minnesmedaljen direkt vid målgång vid fullföljt marathon. Topp 3 i dam- respektive herrklass har också andra varupriser samt en gemensam prisutdelning så fort det går efter målgång. Vi har också några utlottningspriser! Alla löpare får också en lunchkupong värde en buffélunch 98 kr att ta i samband med detta lopp eller spara till framtiden (då kanske aptiten ökat, finns alltså inget datum just den 30/4 utan kan nyttjas annan dag)"



När man har sprungit sina 444vänster varv och gånger 93m och då har man gått i mål och då får man en Medalj där det står: "Svampen Marathon,  IF114Sport Örebro"


Eftersom Svampen Marran går på Ett vatten torn så är det det jubroligt att man får en vatten flaska:"Vatten från svampen."


Bilden ovan arrangören Ola Nordahl som kom på Svampen Maran.


Bilden nedan: Dom som är ansvariga att tekniken fungerar och för att ha koll på varvantalen så springer man över en matta som registrerar varv antalet för löpparna som springer. Det finns ett chip i skon som skickar iväg signaler så både arrangören och löpparna vet när dom har sprungit klart 42195m eller dom 444vänster varv.












Information om Svampen Marathon

"Tävlingsarena Svampen, Örebro, 52 meter över marken! Öppet från ca 09.00 för löpare som är anmälda! Nummerlappar och pris (förutom medalj) delas ut nere i entrén på marken. (därefter hiss till starten)

Banan, varvet blir kontrollmätt av förbundsbanmätare samma dag som arrangemanget äger rum. Varvet är ca 93 meter.

09.45 Sista tiden att hämta ut nummerlappar

10.00 går starten vid utmärkt startplats. Å så är ett häftigt lopp igång i upp till 6 timmar!

Omklädning före loppet: kom gärna ombytt men om du behöver byta om före loppet så finns en avdelning för det uppe på svampen. Toaletter finns också uppe på svampen.

Väskor och värdesaker kan lämnas bredvid våra energibord så finns koll däröver.

Inga egna bord får medtagas däremot har arrangören extra bord för egen energi!

Som energi och påfyllning serveras avslagen Coca-cola, Dalblads sportdryck, vatten, bananer, russin, godis, chips, gifflar, saltgurka, kexchoklad mm. Kaffe serveras också en bit in i loppet.

Varvet är ca 93 meter, kontrollmäts av förbundsbanmätare Reima Hartikainen före start!

Det går att löpa 3-4 löpare i bredd men vi hoppas att det ska flyta på och att man inte håller en hel bredd bara av sociala skäl. Det finns löpare som gör sin första marathon och de som har gjort flera hundra. Det finns dom som löper fort och de som tar det lugnare.

Priser till alla: priskuvert med en smaklig överraskning, vattenminne och kompressionsstrumpor fås direkt i entrén. Minnesmedaljen direkt vid målgång vid fullföljt marathon. Topp 3 i dam- respektive herrklass har också andra varupriser samt en gemensam prisutdelning så fort det går efter målgång. Vi har också några utlottningspriser! Alla löpare får också en lunchkupong värde en buffélunch 98 kr att ta i samband med detta lopp eller spara till framtiden (då kanske aptiten ökat, finns alltså inget datum just den 30/4 utan kan nyttjas annan dag)

Efter loppet finns en närliggande skola,  Norrbyskolan ca 600 m promenad eller 1,4 km bil, till hands för dusch men denna öppnar på eftermiddagen." (www.if114sport.se)

Som avslutning och dom som gick i mål och klarade att springa 42195m och psykiskt klarade att springa vänsterkurva hela väggen runt hatten och vackra utkiksplatån över Örebro. Eller dom som var vältränade och slapp och ha ont i Vänster lår kan ju vara nöjda att dom klarade att dom var med och sprang Svampen Marathon och fick denna medalj nedan när dom gick i mål:0)






Bilden nedan: Reklam på Örebro stadsbuss om Valborgsmässofirande vid Örebro Slott!

Det var 20 000 som såg brasan tändas vid Örebro slott. En fin och stämningsfull tradition!

Tack för att du tittar!:0)