söndag 3 maj 2015

Gullviva (Primula veris), Närkes landskapsblomma

Skulle gå och handla och såg Närkes landskapsblomma Gullviva som är så otroligt fantastisk vacker!:0)

Foto: Bernt Solberg

"Gullviva, Primula veris

Gullviva finns allmänt i södra delen av landet.

Linné skrev 1755: "Växer på höglänta lundartade ängar, allmän. Svenskt namn är oxelägg, i Västergötland Jungfru Marie nycklar, i Medelpad nyckelblomster, på Gotland gökblomma, i Småland käringtänder, i Hälsingland gullviva, i Östergötland yxlägg, i Gästrikland sempertupp.
Blommar från svalans ankomst till granens blomning. Roten har en angenäm anisliknande lukt. Blommorna brukas att lägga på vin samt till färgning av brännvin och snus. Örten används av engelsmännen till sallad och vi tillverkning av bakverk."

Gullviva är Närkes landskapsblomma.

Gullviva är fridlyst, helt fredad, i Skåne, Hallands och Örebro län.

I hela landet är det är förbjudet att gräva eller dra upp levande exemplar med rötterna, och att plocka gullvivor för försäljning." (www.nrm.se Växter på våren)

Jag och och en del ur familjen firade Valborgsmässoafton med att ha varit och sätt valborgsmässoelden vid Grenadjärvallen, Rynninges hemmaarena där dom spelar hemmamatcher ifotboll där det fanns hoppborg, ponnyridning, uppträdande med sång och där man också kunde köpa lotter och kasta på burkar med 2bollar! Min 7åringen kastade  1:a bollen så att burkarna flög iväg och lämnade en burk kvar som 7åringen kastade sista bollen mitt i prick så burken flög 2m! Imponerande! Det kostade 10kr och kasta med 2bollar! Vinsten blev för att halyckats med det imponerande kasten var en flaska i storlek mindre Balam för håret??? Huvudsaken att 7åringen var nöjd:0) 

Valborgsmässoelden bestod av 2st oljefat där manntände elden! Det började regna och blåsa och det var dags att bege sig hem och jag kände mig nöjd och ungarna också! Kul att det anordnades Valborgsmässofirande på norr i Örebro!

Annars så kunde vi ha åkt och lyssnat och stått mitt emot vid Örebroslott med vacker musik och sång av någon kör och tal av någon framstående person med anknytning till länet och fyrverkeri och vacker musik av Vivalldi,s Vår som avslutning till fantastiskt fyrverkeri över slottet och Örebro! Fantastisk fin tradition som också var en tradition i SVT i TV rutan för några år sedan.

Det är söndag den 3maj och 14grader och den sköna värmen har avtagit men träden i naturen har exploderat och det har blivit vackra färger!

Det är dystert i världen med jordbävningar och båtflyktingar som har fått sätta livet till! Idag är det världspressfrihetens dag! Journalister har det svårare i världen med att få skriva vad man vill! Jag var och bowlade i går med ungarna och det var roligt och det är ju klart jag vann ju! 2st Strike på Strike. Konstigt att jag helt plötsligt får Strike när jag inte ens har fått det när jag har varit med arbetskamraterna 3gånger. Konstigt? Sverige spelar hockey VM i Tjeckien i Prag mot Österike!

"Det är dom nya hockeygänerationen som visar vägen för Sverige." "5-0 till Sverige och halva matchen är inte spelad" (Sportradion) 

Och jag ska berätta en hemlighet jag har börjat skriva! Om vad undrar du? Det kan man undra!

Tack för att du läser!:0)