torsdag 19 mars 2015

Gjorde militärtjänstgöring på samma ställe som Raul Wallenberg 60år senare:0)

Idag har jag städat rensat ut i källaren och vad hittade jag?
Mitt VPL kort sedan jag gjorde lumpen eller militärtjänstgöringen vid I3 i Örebro
VPL betyder Värnpliktig!


Vilka minnen jag får när jag tänker tillbaka på lumparkompisar som jag fick när jag gjorde Lumpen på I3. Vänner för livet. Det var ganska intensiva månader med att skjuta, marchera: Vänster höger vänster. 



Kasta handgranat. Har aldrig varit så rädd i hella mitt liv när jag skulle kasta: "måste jag kasta kapten" frågade jag Kapten Johansson: 
-Alla ska kasta Gustavsson och om du
Tappar du den så får du stå prick stilla för annars så klipper jag till dig! För jag tar upp den och kastar den.
Sa kapten och mina ben darrade. Jag kastade och Booooooom. "Jag överlevdetack och lov."

Hålla på med tårgas: det var i Juli månad 1991 och det var nog 25-30grader och alla hade regnkläder, skyddsmask och man skulle gå in i 3olika rum. Första en duch med tårgas och då läckte masken in tårgas och jäklar vad det sved.
Hela ansiktet var rött. Det var värsta för dom som det läckte in tårgas i det mest koncentrerade rummet. Jag hade tur att det inte läckte mer tårgas för mig.

När jag gjorde lumpen så ville jag bara där ifrån men nu efteråt är jag glad att jag gjorde det. För vilka lumpen minnen. När min 2:a pluton tävlade med 1:a pluton. Förstörde deras däck på cyklarna så dom fick gå. När i tältet en blandade ihop alla kängorna så man inte hittade sina. Eller glad pack på toa. 

Eller när en somnade i sin säng på logementet och en drog in hela sängen i torkrummet och hoppades att personen skulle vakna på uppställningen. Eller att blanda ihop alla skåp huller om buller upp och ner i ens logement. Det var sådana lumpar minnen som är något som man skrattar åt som bara den vet som gjort militärtjänstgöring.

Foto: Bernt Solberg
Typisk logements sängar och skåp som vi hade på I3 och alla som har gjort militärtjänstgöring i Sverige.

Vi åkte också till Stockholm och jag fick chansen att få vakt vid Stockholm slott: dubbel post på natten vid 
Slottsbacken. Jag hann och få vatten i knät så jag fick bo på infektion 5dagar för jag fick vatten i knät medans dom andra fick vara i skogen. Jäklar vad våran pluton cyklade och det var många gånger som jag slapp för jag körde med att jag hade ont i knät. Vi hade också en helg när vi inte fick åka hem för det var en kupp i Ryssland så vi hamnade visst iberedskap och fick vara kvar på I3 över en helg. Det var en otäck utveckling vad som skulle hända i Ryssland. 

Våran pluton hade med en fotograf för vi var sista som gjorde militärtjänstgöringen 
På I3 och det var samma på huset Lund där vi var i och högst upp i. Några dagar innan muck fick bära ner skåpen som hade stått i alla rum. 

Foto: Bernt Solberg

Foto: Bernt Solberg

Vi hade en samling i gymnastiksalen på I3 där Löjtnat Eynar Lyjt höll tal: "Bergsjägare

Foto Bernt Solberg

MUUUUUCK!

Nedan ett monument över I3.

FOtO: Bernt Solberg

Står: "KUNGL 
LIVREGEMENTETS        
GRENADJÄRER"
Foto: Bernt Solberg

Nedan ser man Kanslihuset
Foto: Bernt Solberg


Nedan en bild Raul Wallenberg från Karlbergs bokdär det står om att Raul Wallenberg gjorde sin grundutbildning på I3 i Örebro 1930.
Foto: Bernt Solberg
 En annan sak som är roligt är att jag gav ett tips till en författare som heter Clas Thor som har skrivit många böcker om Örebro. Jag gav ett tips om att Raul Wallenberg gjorde lumpen i Örebro. Och som tack för tipset fick jag en bok som Clas personligen kom hem och lämnade till mig. 
Örebro firar ju 750år i år!



Tack för att du läser!:0)