onsdag 26 augusti 2015

MARINO RAHMBERG och min klass på Idrottslinjen

Vad kul att helt plötsligt stöta på en som jag inte har pratat med på länge: MARINO RAHMBERG som jag gick i samma klass i ett år på Idrottsllinjen på Örebro folkhögskola! Träffade på honom av en slump när jag satt och väntade idrottshuset på att Lindells cykel skulle öppna och plötsligt kommer Marino Rahmberg och slår sig ner vid mitt bord. Han berättade att han jobbar på ÖSK ungdom på Idrottshuset nu och han undra vad jag gjorde. Jag berättade vad jag gjorde idag. Kul och träffa och prata med honom. Det händer ju inte så ofta! Men det händer i mellan åt!:0)

Extra kul är det och veta att det går bra för Marino! 
Marino Ramberg jobbar nu i ÖSK ungdom och har jobbar med Örebro cupen som är en stor fotbollscup i Örebro som har funits i ca40år?

Idrottslinjen var det bara idrottsgalningar som gick! Lärarna Marie Rentun som jobbar kvar på Örebro folkhögskola och Jan Mustell som jobbar idag på GIH på Örebro universitet som jag träffade senast när jag var läktarvärd på Davis cuptenis i Idrottshuset i Örebro mellan Sverige-Österrike där Jan var spiker. Det var ganska svårt att få komma in på Idrottslinjen för det var ca170st sökande på 20-30platser. 1994 tränade jag som en galning: Jag hade gått upp till svart bälte i Ju-Jutsu året innan och detta år blev det huvsakligen Kyoko Shin Kai karate träning/Ju-jutsu träning och detta år var jag med i många springlopp som: Lidingöloppet, Norasjön runt, Örebro City marathon och 2:a året i Stockholm marathon där tiden blev 3:22 som var avgörande för att komma in på Idrottslinjen. Jag skyndade och ringa till Jan Mustell och informerade om min tid och det var avgörande för att komma in på Idrottslinjen!:0) 
Dom som gick på Idrottslinjen på Örebro folkhögskola var vi bara 3 i hela klassen som drack kaffe och 3tjejer som hade vunnit Vollyboll SM och dominerade Vollybollen i Sverige i flera år. Hade en tjej som höll på med skidskytte. Bandy. Hade en kille som heter Jan höll på med orientering och var som en älg i skogen och han hade åkt Vasa loppet i flera år på tiden t.ex runt 5-6tim. Det fanns en som spelade golf och m.fl.

En lärare som jag hade mental träning med oss i klassen 
heter Olle Anfelt. Olle har av någon konstig anledning betyt mycket för mig i mental träning och han lärde mig hur viktigt det var att ha målbilder. T.ex när jag sprang Stockholm marathon så är det jobbigt att tänka på 42195m t.ex det är lättare att ha delmål att dela upp loppet i hjärnan delar än tänka hela loppet för då skulle jag aldrig komma i mål. 
 "jag ska orka springa till Västerbron." Nästa mål: "Jag ska orka springa över Västerbron." och så lurar man hjärnan tills jag gick i mål. Det är ju så med allt ting t.ex att sätta mål i hjärnan t.ex när man har semester. 

Man kanske har bokat en resa på semestern och när det är för jobbigt och det är tröttsamt och gå till jobbet så har man satt en målbild i hjärnan utan att man tänker på det och när det är som mörkast och jobbigast så kan man tänka på det roliga som ska hända och då går det lättare. Fick se en film på Olle Anfelt en som spelade Bowling ochkastade iväg  bowling klotet i samma rörelse i 15-20min samma bild fick vi se och det häftiga var att fortfarande sedan jag slutade Idrottslinjen så har jag den bowlingrörelsen i min hjärna när jag går och spelar bowling. 

En gång fick vi besöka Olle Anfelt på GIH i Örebro där han visade oss runt i t.ex där man kunde flyta i en flyttank och lyssna på skön musik, (mental träning)
"Olle Anfelt är pedagog och ansvarig för ledarutveck- lingen inom Sveriges olympiska kommitté, (SOK). Han le- der även kurser i coaching för psykologer i IHPU:s regi, kur- ser som blivit populära bland psykologer som vill vidga sitt arbetsfält och använda en ny metod.

Sedan år 2000 har Olle Anfelt arbetat med SOK och ledar- frågor inom den svenska idrottseliten. Idrotten har länge satsat på coaching, mycket beroende på att idrotten profes- sionaliseras alltmer och det finns behov av fortbildning för ledarna. Olle Anfelt är beteendevetare och pedagog, utbildad i Örebro.

– Under min studietid i Örebro på 80-talet var det en lära- re i pedagogik som introducerade ämnet coaching. Det var tämligen okänt på den tiden, minns Olle Anfelt. Jag hade först bara tänkt att läsa det i en termin men fortsatte ända upp till 80-poängsnivån.

I början av 90-talet kom intresset för coaching som metod att öka inom främst idrotten. Men metoden användes också i allt större utsträckning inom många andra områden som le- darskapsutveckling, karriärcoaching och teamcoaching. Coaching har i dag blivit metoden på modet vilket märks på att bokförlagen ger ut mängder med böcker om coaching."             (spf.inse.com)

"MARINO RAHMBERG - DUBBEL MÄSTARE PÅ 18 MÅNADER

Marino Rahmberg, en snabb och målfarlig forward från Degerfors, kom 1998 till AIK. Även om många, inklusive Marino själv, hade förhoppningar om många fler mål var ändå de tre mål han gjorde det året viktiga för att AIK skulle ta SM-guld. 1999 var han med i AIK:s cupvinnande lag men samma sommar lämnade Marino klubben för att få mer speltid och utvecklas i andra klubbar.

Fullständigt namn: Marino Lars Richard Rahmberg.
Smeknamn: Marre.
Född: 7 augusti 1974 i Örebro.
Bott: Örebro (1974-97), Solna (1998-99), Raufoss (1999-2002), Göteborg (2002-05), Örebro (2005-).
Arbete: Fotbollsspelare (-2003), IFK Göteborg marknad (2004-05), Örebro SK marknad (2006-) .
Familj: Sambo Annie, dottern Tuva (född 2004).
Idrottssläkting: Pappa Lars (allsvensk ishockeyspelare i Kiruna AIF och Örebro SK, han gjorde ÖSK:s första allsvenska ishockeymål någonsin).
Matchdata: 180cm, 75kg.
Favoritlag som ung: BK Forward.
Favoritlag efter den aktiva karriären: Örebro SK (men Marino har också mycket starka känslor för AIK).
Bästa AIK-kamrater: Patrik Fredholm, Olof Mellberg, Krister Nordin.
Bästa AIK-minne: SM-guldet 1998.
Mindre roligt AIK-minne: Petningen inför sista matchen 1998.
Moderklubb: BK Forward.
Allsvenska AIK-matcher: 28 (+ 41 i Degerfors IF och 7 i IFK Göteborg).
Allsvenska AIK-mål: 3 (+ 14 i Degerfors IF)." (www.aik.se)


Örebrocupen i fotboll är en gammal klassiker. Marino Rahmberg är ny som cupgeneral.

– Jag börjar förstå hur små saker kan få stora konsekvenser, säger han.

Förra cupen blevrutinerade cupgeneralen Tomas ”Toto” Anderssons sista. Hans plats som ansvarig för Örebrocupen tog ÖSK:s evenemangsansvarige Marino Rahmberg över. Ett uppdrag som var tuffare än vad han hade tänkt sig.
– Jag börjar förstå hur små saker kan få stora konsekvenser, säger han.
För att sätta ”små saker” i perspektiv: Bara flytten av ett par sjumannamål från en plan till en annan får en sambandskedja få kunnat ana.
– Jag räknade på det där och kom fram till att jag då måste kontakta mellan 30 och 40 lag för att stämma av. Ungefär tio domare vars schema bygger på att planen ligger där den ligger och inte flyttas. Det blev minst 70 samtal för att flytta ett par mål, säger Ramberg.

Det har varit mycket att lära på kort tid. Och delvis ett ensamt arbete. Fram till nu när det inte är långt kvar till cupen sparkas igång.
– Man är ganska själv stora delar av året. Men nu är det runt 100 personer som jobbar på Örebrocupen, säger Ramberg som är tacksam för det stöd han fått sitt första år.

– De är guld värda alla jag jobbar med. ”Lagerträds-maffian”, eller familjen Lagerträd, är med som vanligt, och de har bra rutin. 

Årets turnering är den 37:e utomhusupplagan. Totalt deltar 429 lag varav cirka en tredjedel består av flickor."
(na.se › Sporten › Fotboll › Lokal fotboll"

"Marino Rahmberg, född 7 augusti 1974 i Örebro, är en svensk före detta fotbollsspelaresom bland annat spelade för AIK när de blev svenska mästare 1998.

Han debuterade i allsvenskan 1996 då han spelade för Degerfors IF. Där blev han lagets bästa målskytt och slutade på en delad andra plats i den allsvenska skytteligan med 13 mål. Han har även spelat för den norska klubben Raufoss IL samt IFK Göteborg som blev hans sista klubb innan skador satte stopp för karriären. Rahmberg har även en kortare sejour som proffs i engelska Derby County. Han har spelat 4 A-landskamper för det svenska landslaget. Han arbetar numera för Örebro SK."       (https://sv.m.wikipedia.org › wiki › Marino)

Bilden nedan på Idrottslinjen på Örebro folkhögskola 1994. Bara idrottsgalningar.

Jag sitter längst ner till höger med en snygg Bruce Springsteen tröja.

Tack för att du tittar!:0)