fredag 13 mars 2015

Cirkus Prinsessan och Prinsessan Liljan

Idag är det fredag den 13:e och räknas som otursdag för många. Dom har till och med gjort film som heter fredag den 13:e.

"Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag. I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar, och romarna korsfäste Jesus på långfredagen. 

Talet 13 är ett olycksbådande tal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden.

Kombinationen av fredag och talet 13 uppmärksammades först år 1907, då romanen "Friday the 13th" kom ut i USA. I dag är boken bortglömd men datumets dåliga klang lever vidare, och varje gång den olycksaliga kombinationen inträffar kan vad som helst hända ...

Svenskt spionplan försvinner spårlöst 

Fredag den 13 juni 1952 var ett svenskt spionplan ute på uppdrag nära gränsen till Sovjetunionen. På eftermiddagen bröts radiokontakten. Planet och de åtta besättningsmännen var spårlöst försvunna. Först 1991 erkändes nedskjutningen officiellt av Sovjet. Vraket av DC-3:an och kvarlevorna av flera av besättningsmedlemmarna återfanns år 2003."(varldenshistoria.se/.../daerfoer-aer-fredag)

Får hoppas att Örebro hockey vinner mot Växjö i kvartsfinal i SHL och att man mins detta datum fred 13/3 som en bra dag! 

Foto: Bernt Solberg


Året var 1998 och jag kan inte låta bli och tänka på när jag var med i en tävling i en tidning som heter Amelia och svarade på 2frågor. Den ena frågan var vem man ville se i cirkus manegen? och jag skrev att jag ville se Siewert Öholm i Trecorer i manegen. Och frågan nr2 vem var föra cirkus direktören i Cirkus skott? Och jag skrev Fracoar Bronett.

Några veckor senare damp det ner ett vackert brev. Som talade om att jag hade vunit En hotell övernattning på Best Western Hotell och inträde och se Cirkusprinsessan och gå in i VIP-tältet på Djurgården i Stockholm.

Då hette jag Gustavsson i efternamn. 

Vi kom till Stockholm checkade in på hotellet och åkte till Djurgården och skulle ta ut pengar ur en uttagsautomat som hette Minuten. Det fanns ingen Minutenautomat på hela Djurgården det fanns Bankomat. 

Det var kört att ta ut pengar. Det enda jag och min käresta hade 30kr i valörerna enkronor och 50öringar. Vi gick in på något restaurang och köpte en smörgås som vi fick bra rabatt på. Glömmer aldrig minen hos kyparen när jag tog fram och betalade med mynten vi hade. Det blev en halv smörgås var. Nöden har ingen lag!
Då var det dags Atterheim sig till Cirkus tältet.
På vägen in så satte vi oss inte så långt från den riktiga Prinsessan. Prinsessan Liljan. När det var paus så gick vi till VIP-tältet där jag såg en del kända personer: t.ex dåvarande Miljöminister Anna Lind, Lena Endre. Och mm.
När jag var på väg in efter pausen så gick jag fram och frågade om Prinsessan Liljans autograf:
Foto: Bernt Solberg

Tyvärr kommer jag inte ihåg hur jag frågade för att få Prinsessan Liljan autograf. Ojojoj vilka kvinnor som tävlade i Cirkus Prinsessan otroligt imponerande akrobatik. Tyvärr kom jag inte ihåg vem som blev korad till Cirkus Prinsessan.
Fantastiskt minne från Stockholm den kvällen med fint hotell och allt.

En månad senare kom Amelia tidningen ut och gissa vem som fanns med i den tidningen och en bild större än Prinsessan Liljan.





Tack för att du läser!:0)

Foto: Bernt Solberg