söndag 10 april 2016

Tar en promenad till Sveas Konditori på Stortorget! Och lite blandade bilder från Örebro

Denna söndag morgon slår jag på nyheterna och tittar på väderleken över Sverige och dom visade temperaturen högst upp i Sverige i Norrland var det 0grader och samma temperatur var det längst ner i Sverige och Skåne var det 0grader otroligt ovanligt för ett land som Sverige för det brukar skilja mycket i grader för landet är avlångt. I Örebro var det blå himmel, vindstilla och fåglarna sjöng vackert när jag och några till började gå genom Örebro i riktning till Sveas Café/Konditori som ligger längst ner på Stortorget om man tänker på var Nikolai kyrkan finns!:0)
Genom åren har jag varit och handlat på Sveas.
Så här står det på:sveasbageri.se

"BESÖK OSS HÄR!
Svea Larsson grundade Sveas Bageri & Konditori år 1940. Hon drev sin verksamhet framgångsrikt i 37 år.

Idén att starta ett konditori växte fram då hon tillsammans med några väninnor bakade och sålde bröd för att dryga ut hushållskassan.

Sveas Bageri & Konditori blev snart en uppskattad verksamhet bland Kumlaborna och genomresande, inte minst av militärer under beredskapsåren. En naturlig samlingsplats för avkoppling, med klassiska bakverk och andra läckerheter.

Verksamheten har genom åren växt och består idag år 2015 av ett bageri i Kumla, fem konditorier i Kumla, Örebro och Askersund samt försäljning till dagligvaruhandeln i Örebro län.

Totalt jobbar cirka 90 medarbetare hos Sveas. Allt från bagare, kallskänkor, konditorer, leveranspersonal, butikspersonal med flera. Vi erbjuder dagsfärska bröd och bakverk i många olika utföranden i våra butiker. Nu kan du även beställa och betala direkt i vårt webbkonditori (webbshop) för uthämtning på något av våra konditorier.

Varmt välkommen!"

 








Jag som älskar Örebro burkar och vad tror ni fanns i Konditoriet?:0)

En burk från Ekströms bageri Jästmjöl. Örebro Kem.Teknik fabrik





Nedan en skyllt där man gjorde APK-limpa. APK limpa var något som jag åt i flera år som mamma köpte ofta. När limpan var färskt var det gott och det smakade som gott kaffe bröd! Men när APK limpan hade legat och blivit tort så smakade limpan bara mjöl nästan och det var ju inte så gott.


Vad kul att upptäcka nya konstfrån Örebro i annorlunda format i detta fall Egypten inspirerat av konstnären Jonas Linder! Nedan en bild på en bensin station:"Esso" som fanns bredvid Svampen.

Nedan en bild på Kajsa Warg:  "Man tager vad man haver!" Var hennes ledord och bakom henne är Wadköping i målningen. Huset där hon höll på med sin matlagning kan man besöka! 
man kan åka till idag och besöka. Kajsa Warg var känd för sin kokbok.

Nedan Krämarhuset 

Nedan en målning från Naturens hus spm ligger när sjön Hjälmaren där man kan bland annat prominera i Rynninge viken!





Nedan en bild på Svea Larsson som grundade Sveas Bageri & Konditori år 1940.

Jag vet inte om du/ni har läst mina tidigare blogginlägg från 4:e jan där jag skrev om man kunde köpa semlor på namnet Svea i almanackan och denna dag firar Svea sin dag då kan man köpa 5kr per semla och Max 10semlor per person. Nedan kan du läsa om blogginlägget:

http://berntsolberg.blogspot.com/2016/01/da-ar-det-mand-den-4e-jan-2016.html

På ett bord stod det gratis solrosfrön som man fick ta! Jag tog en förpackning och gick genom Den otroligt sköna vår vädret!


Nedan lite bilder från Örebro!

Kommer ut från Sveas Konditori och ser denna vackra bild på väggen en känsla av Open Art.

Fortsätter att gå mot Gamla stan där ett annat välkänt konditori finns Hälls konditori.

Nedan man sår Örebro slott på avstånd

Det helt otroligt vackra Nikolai kyrkan

Nedan Likkistan på Stortorget och ja den vackra kyrkan!!

När man går förbi Strömpis så ser man Svartån där vatten strömmen har bra fart och bakom ser man Stora hotellet!

Nedan Karolinska skolan som många kända Örebroare har gått på! Skolan var stängd över ett år för renovering av skolan för det var vattenskadat och behövdes renoveras. Eleverna som går på gymnasiet fick över ett år vara på Risbergska skolan och bara vara där måste ha varit konstigt för varje år har eleverna på Karro och Risbergska skolan 
som ligger i västhaga mötts i något som heter krampen där det är prestige vem som ska vinna. Tävlingarna brukar och har varit på Rostagärde.



Nedan Olaus Petri kyrkan som byggdes 1912.

För några dagar sedan var jag i Brunns parken som ligger på andra sidan Örebro stad där området heter Adolfsberg.
Jag gick till Parkhallen där Sveriges första seriefigur Kronblom som står staty utanför affären och en staty i affären. Statyn Kronblom som står utanför Parkhallen stod tidigare utanför Eyravallen eller som arenan heter nu Behrn arena där ÖSK och KIF damer spelar sina hemma matcher!




Tack för att du tittar!:0)