lördag 30 april 2016

Svampenmaran🍄 VĂ€rldens knasigaste marathonlopp!!

Det Ă€r lördag den 30April och det Ă€r ValborgsmĂ€ssoafton och Sveriges Kung fyller 70Ă„r. Jag har slutat jobba och klockan Ă€r över 10:00 och jag cyklar genom stan och cyklar förbi slottet och man kan förstĂ„ vad som Ă€r pĂ„ gĂ„ng nĂ€r man tittar i SvartĂ„n att det har förberetts med en flotte med massor av kvistar och nĂ€r kl21:00 samma dag sĂ„ ska det bli majbrassa dĂ€r pillbĂ„gsskyttar bar lĂ€mpliga lĂ€mpliga klĂ€dsel. PillbĂ„gsskyttarna kommer att stjuta ivĂ€g brinnande pilar som trĂ€ffar flotten som tar eld och börjar brinna tio skönsjungande studentsĂ„ngare och sĂ„ blir det vĂ„rtal av nĂ„gon kĂ€nd lokal förmĂ„ga och avslutningen som alltid fyrverkeri till VĂ„raen av Vivaldis kĂ€nda vackra toner! Otroligt vacker tradition för tusentals Örebroare som stĂ„r runt och ser pĂ„ arrangemanget. I flera Ă„r var det en fin tradition att man hade detta ValborgsmĂ€ssofirande pĂ„ SVT frĂ„n Örebro! Denna detta firande i Ă„r fick jag stryka pĂ„ grund av andra saker! 

Jag cyklar vidare mot Svampen dĂ€r jag kommer att titta pĂ„ Svampenmaran🍄 Eller VĂ€rldens knasigaste marathonlopp!!
DÀr dom som fullföljer loppet ha sprungit 444vÀnster varv. Varför Àr man med pÄ ett sÄdant lopp? Det kan ju vara olika anledningar och som berÀttade att det var ett perfekt tillfÀlle att trÀna.
 Hur gör man för att mentalt klara att springa 444varv? Man mĂ„ste ha ett otroligt bra psyke eller Ă€r van att springa mycket.



Okej jag har nu kommit fram till Svampen dÀr det inte syntes nÄgon aktivitet alls utanför. Jag tittar upp mot Svampen och tycker att det ser ut som det rör pÄ sig dÀr uppe!? Jag kan ha fel?

GĂ„r in och tar hissen 52 meter upp och gĂ„r ut frĂ„n hissen och ser pĂ„ avstĂ„nd att utanför glasdörren till altanen sĂ„ ser jag folk som springer och förstĂ„r att dĂ„ har jag kommit rĂ€tt och Svampenmaran Ă€r dĂ€r!!


Tar en promenad ut pĂ„ Altanen och ser massor av personer springa förbi. Det var inte sĂ„ kallt och det blĂ„ste inte sĂ„ mycket heller som det brukar göra. Bilden nedan: PĂ„ avstĂ„nd sĂ„ ser jag högst upp lĂ€ngst till vĂ€nster i bild Ă€r sjön HjĂ€lmaren och sĂ„ ser man USÖ-byggnaderna. Det verkade gĂ„ oerhört lĂ€tt och springa för löpparna. Men jag kan tĂ€nka mig att det gĂ„r lite lĂ„ngsammare pĂ„ slutet av maran. Tycker att man borde bli yr i huvudet och springa runt runt i 444 vĂ€nster varv?




Bilden nedan:
Nu ser jag spÄr att hÀr har löparna suttit och lÀmnat kvar vatten flaskor och vÀskor och mm.





GÄr in igen och stannar och ser massor av saker ligga dÀr. NÀr jag tittar nÀrmare sÄ förstÄr jag nÀr jag ser sakerna att det Àr priser som delas ut till dom som springer.

"Priser till alla: priskuvert med en smaklig överraskning, vattenminne och kompressionsstrumpor fÄs direkt i entrén. Minnesmedaljen direkt vid mÄlgÄng vid fullföljt marathon. Topp 3 i dam- respektive herrklass har ocksÄ andra varupriser samt en gemensam prisutdelning sÄ fort det gÄr efter mÄlgÄng. Vi har ocksÄ nÄgra utlottningspriser! Alla löpare fÄr ocksÄ en lunchkupong vÀrde en buffélunch 98 kr att ta i samband med detta lopp eller spara till framtiden (dÄ kanske aptiten ökat, finns alltsÄ inget datum just den 30/4 utan kan nyttjas annan dag)"



NĂ€r man har sprungit sina 444vĂ€nster varv och gĂ„nger 93m och dĂ„ har man gĂ„tt i mĂ„l och dĂ„ fĂ„r man en Medalj dĂ€r det stĂ„r: "Svampen Marathon,  IF114Sport Örebro"


Eftersom Svampen Marran gÄr pÄ Ett vatten torn sÄ Àr det det jubroligt att man fÄr en vatten flaska:"Vatten frÄn svampen."


Bilden ovan arrangören Ola Nordahl som kom pÄ Svampen Maran.


Bilden nedan: Dom som Àr ansvariga att tekniken fungerar och för att ha koll pÄ varvantalen sÄ springer man över en matta som registrerar varv antalet för löpparna som springer. Det finns ett chip i skon som skickar ivÀg signaler sÄ bÄde arrangören och löpparna vet nÀr dom har sprungit klart 42195m eller dom 444vÀnster varv.












Information om Svampen Marathon

"TĂ€vlingsarena Svampen, Örebro, 52 meter över marken! Öppet frĂ„n ca 09.00 för löpare som Ă€r anmĂ€lda! Nummerlappar och pris (förutom medalj) delas ut nere i entrĂ©n pĂ„ marken. (dĂ€refter hiss till starten)

Banan, varvet blir kontrollmÀtt av förbundsbanmÀtare samma dag som arrangemanget Àger rum. Varvet Àr ca 93 meter.

09.45 Sista tiden att hÀmta ut nummerlappar

10.00 gĂ„r starten vid utmĂ€rkt startplats. Å sĂ„ Ă€r ett hĂ€ftigt lopp igĂ„ng i upp till 6 timmar!

OmklÀdning före loppet: kom gÀrna ombytt men om du behöver byta om före loppet sÄ finns en avdelning för det uppe pÄ svampen. Toaletter finns ocksÄ uppe pÄ svampen.

VÀskor och vÀrdesaker kan lÀmnas bredvid vÄra energibord sÄ finns koll dÀröver.

Inga egna bord fÄr medtagas dÀremot har arrangören extra bord för egen energi!

Som energi och pÄfyllning serveras avslagen Coca-cola, Dalblads sportdryck, vatten, bananer, russin, godis, chips, gifflar, saltgurka, kexchoklad mm. Kaffe serveras ocksÄ en bit in i loppet.

Varvet Àr ca 93 meter, kontrollmÀts av förbundsbanmÀtare Reima Hartikainen före start!

Det gÄr att löpa 3-4 löpare i bredd men vi hoppas att det ska flyta pÄ och att man inte hÄller en hel bredd bara av sociala skÀl. Det finns löpare som gör sin första marathon och de som har gjort flera hundra. Det finns dom som löper fort och de som tar det lugnare.

Priser till alla: priskuvert med en smaklig överraskning, vattenminne och kompressionsstrumpor fÄs direkt i entrén. Minnesmedaljen direkt vid mÄlgÄng vid fullföljt marathon. Topp 3 i dam- respektive herrklass har ocksÄ andra varupriser samt en gemensam prisutdelning sÄ fort det gÄr efter mÄlgÄng. Vi har ocksÄ nÄgra utlottningspriser! Alla löpare fÄr ocksÄ en lunchkupong vÀrde en buffélunch 98 kr att ta i samband med detta lopp eller spara till framtiden (dÄ kanske aptiten ökat, finns alltsÄ inget datum just den 30/4 utan kan nyttjas annan dag)

Efter loppet finns en nĂ€rliggande skola,  Norrbyskolan ca 600 m promenad eller 1,4 km bil, till hands för dusch men denna öppnar pĂ„ eftermiddagen." (www.if114sport.se)

Som avslutning och dom som gick i mĂ„l och klarade att springa 42195m och psykiskt klarade att springa vĂ€nsterkurva hela vĂ€ggen runt hatten och vackra utkiksplatĂ„n över Örebro. Eller dom som var vĂ€ltrĂ€nade och slapp och ha ont i VĂ€nster lĂ„r kan ju vara nöjda att dom klarade att dom var med och sprang Svampen Marathon och fick denna medalj nedan nĂ€r dom gick i mĂ„l:0)






Bilden nedan: Reklam pĂ„ Örebro stadsbuss om ValborgsmĂ€ssofirande vid Örebro Slott!

Det var 20 000 som sĂ„g brasan tĂ€ndas vid Örebro slott. En fin och stĂ€mningsfull tradition!

Tack för att du tittar!:0)





































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar